280天 懷孕 孕育生命之旅

懷孕22週 – Suki Lam:胎動是最神奇又幸福的體驗

280天 懷孕 孕育生命之旅 樂天知命的開心媽媽

這天來到Miris Mama的準媽媽是懷孕22週的Suki,懷著5個半月的小男嬰,看來氣息依然很好。Suki和老公一開始已有計劃生小朋友,婚後一直期待著,直至得知懷孕,夫婦二人皆非常開心:「係好開心同興奮,因為一路都等待緊,不過初時感覺唔太真實,直到feel 到佢郁。」

Suki表示,胎動的感覺十分奇妙,是在這個懷孕階段中讓她感到最開心、最幸福的事:「覺得好得意好神奇,初初只係覺得個肚大左,但未feel到bb郁都有啲擔心, 之後佢終於郁啦,就開始覺得有種真係做媽媽嘅感覺。」同樣是胎動,但每位媽媽的描述都不一樣,Suki形容肚裡面的寶寶像「水團」:「初初會郁嘅時候係就咁踢一下,感覺唔係好大,就好似有啲嘢敲一敲個肚皮;近排大動作多咗
,feel到佢由一邊游去另一邊,好似有陣『水團』喺個肚入面『浪浪』吓。」

現階段Suki十分期待與寶寶見面,言談間都充斥著母愛:「希望佢開心、健康,同埋多少少知足同謙卑;另外…都好多謝佢揀咗我做媽咪,佢好乖,希望佢出世之後我哋一家人大家都咁愛大家。」

280天 懷孕 孕育生命之旅 胎動是最神奇

孕婦水腫難避免 原來按摩可舒緩?

Suki懷孕前一直有恆常運動的習慣,這令她的懷孕過程輕鬆不少。不過因為工作需要長期坐著及對著電腦,令她有普遍香港人都有的肩頸及腰酸背痛問題;幸好家中有按摩椅,每天坐著按一會都可以稍為舒緩。不過Suki坦言懷孕後就沒有再用,因為知道孕婦有些穴位不可以按,但卻不知道是哪些穴位,為BB安全起見,便可免則免了:「一路都唔知原來大肚婆可以按摩,啲人都話無乜特別唔舒服就唔好亂咁搞喇;但而家BB開始重,腰骨同膊頭痛都嚴重咗;腳都開始有啲水腫同埋粗咗,不過都預咗嘅。」

今次試過Miris Mama的皇牌孕婦專屬按摩護理後,Suki表示覺得很意外,原來孕婦不但可以按摩,而且對舒緩懷孕期間不適是這麼有效:「孕婦按摩比想像按得多咗,我以為好多穴位都唔按得,會按啲唔按啲咁,但係原來都按到好多,由膊頭按到落腳,腳前後都按到;最令我意外係對腳,按完之後真係瘦咗啲。」

280天 懷孕 孕育生命之旅 胎動是最神奇